HLEB BEZ GLUTENA SA PSILIJUMOM


Kad krenete na bezglutensku ishranu (uglavnom je to silom prilika) , prvi problem sa kojim se susrecu osobe koje ga ne konzumiraju, je gde da nadju hleb da kupe (a uglavnom ih kod nas nema po pekarama) ili na koji nacin umesiti hleb ,da je ok ukusa i da sutra dan nije toliko tvrd da možete sa njim nekoga ubiti.

Dugo sam se I ja mucila sa mešenjem hleba bez glutena ,I koliko god poštovala recepte koje sam u pocetku nalazila , hleb nije bio onakav kakav sam ja želela da bude. Ili bi bio gnjecav u sredini ,ili drugi dan pretvrd, ili bi se krunio,..a ja sam želela da bude vazdušast poput belih kupovnih. U toj svojoj potražnji idealnog hleba na netu, pronašla sam radionicu koju je organizovao portal "Alergija i ja".
Na njihovoj radionici sam naučila kako se pravi PRAVI beli bezglutenski hleb , i verujem da je to ogromna sreća za one koji ne jedu običan hleb, da nauče spremanje ovakvog hleba. Na radionici sam upoznala i gospođu Biljanu Todorović, koja ima stranicu "Biljine bezglutenske čarolije", i stvarno Biljana sa svojim čarobnim umećem priprema razne bezglutenske proizvode. Na njenoj stranici te proizvode možete poručiti ako niste vični pravljenju istih, ili ne volite da ih pravite.

Moj problem je bio sto ja ne želim da koristim mešavine brašna bez glutena , ili da to bude bar minimalno, jer su mi creva jedno vreme bila u haosu. Iščitavanjem raznih saveta , iskustva osoba koje imaju problem sa želucem , crevima , gastritisom došla sam do zaključka da je za mene najbolja LCHF ishrana. Zadnjih mesec dana sam uglavnom na Zelenoj kuri , i pravim hleb od brašna semenki ,ali ponekad volim sebe počastiti hlebom od heljdinog brašna jer ga volim a cini mi se i da mom organizmu prija. Heljda je svakako zdrava namirnica , i ko nema nekih velikih problema sa crevima trebao bi je uvrstiti u svoju ishranu.

Ovde je recept za hleb koji ja volim da pravim od heljde , bez kvasca, sa psilijumom.Da bi hleb imao dobru teksturu ubacujem 100gr bezglutenske mešavine za hleb (Senza, Schar, ...).

Namirnice:

- 200 gr heljdinog brašna bez glutena
- 100 gr bezglutenske mešavine za hleb
- 1.5 kašika psilijum ljuskica
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3 kašike maslinovog ulja
- 300ml vode (može i kisele)
- semenke suncokreta za posipanje

Pomešati prvo suve sastojke, pa dodati ulje i vodu. Mešati par minuta mikserom, pa ostaviti da odstoji oko 10 min dok se rerna zagreje na 200 stepeni.
Staviti pek papir u posudu u kojoj ćete peci hleb, izručiti smesu i oblikovati je mokrim rukama. Posuti semenke suncokreta po hlebu pa ih polako utisnuti. Peći hleb oko 40 min, u zavisnosti od vase rerne ,to vreme može da varira. Gotov hleb umotati u vlažnu krpu da bi korica omekšala.Kad hleb omekša prebaciti ga u suvu krpu ili kesu. Hleb je odličan i sutradan , a posebno volim da ga zapečem u tosteru i namažem puterom, mmm. Umesto sode, praška za pecivo i psilijuma možete ubaciti 1/4 kvasca koji ćete razmutiti u vodi sa 1 kašikom šecera.

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

ČAROBNA MEŠAVINA MASLINOVOG ULJA I LIMUNA

ČOKO-VIŠNJASTI MAFINI SA BADEMIMA , BEZ GLUTENA